Afgelopen week heeft Riverbed, een van de SD-WAN pioniers, surseance van betaling aangevraagd om te overleven. Via een Chapter 11 constructie wil het bedrijf de schulden en kosten verlagen. Wat gebeurt daar en voor wie in de keten is dat belangrijk?
Een van SD-WAN pioniers
Riverbed, opgericht in 2002 is enige jaren duidelijk zichtbaar geweest op de Nederlandse markt. Het gold als een van de pioniers op het vlak van SD-WAN oplossingen. Aanvankelijk was daar weinig concurrentie, die is later op gang gekomen. Van een echte strijd op de Nederlandse markt is echter nooit sprake geweest. SD-WAN is in andere landen duidelijk meer gevraagd. Voor een klein land met extreem veel glasvezels in de grond is het aantal toepassingen geringer dan elders. Elders was Riverbed dan ook succesvoller en duidelijker aanwezig.
De minder belangrijke Nederlandse markt heeft er toe geleid dat ook de tech pers het bedrijf minder goed in de gaten hield. Wisseling van directies en eigenaren was daarvoor te weinig relevant. Toen eerder dit jaar duidelijk werd dan het schip slagzij maakte was dat in Amerika groter nieuws dan elders. Dat zelfde geldt voor de stap die nu is gezet, het is op het eerste gezicht vooral een “ver van mijn bed show” voor de Nederlandse IT sector.
Kosten verlagen
Toch is de situatie rond Riverbed iets waar elke vendor, distributeur en reseller in Nederland van kan leren. En dat geldt natuurlijk ook voor de eindklanten. Met bescherming onder de Chapter 11 regeling wil het bedrijf de schulden (meer dan $1 miljard) en de kosten structureel verlagen. Waar die schulden door zijn ontstaan is een ander verhaal, belangrijker is de nadruk die ligt op het verlagen van de kosten. Iedereen in het kanaal zal bij het horen van een dergelijke opmerking direct de oren spitsen, want raakt dat hun business?
Gevolgen pandemie
Er kan ook op een andere manier naar de melding van Riverbed gekeken worden. Het bedrijf beweert dat door de Covid-19 pandemie de omzet en de productie is geraakt. Daar kan iedereen zich wat bij voorstellen. Het impliceert namelijk dat SD-WAN en andere diensten veel minder zijn gevraagd. Als iedereen van huis uit werkt moet ook connectiviteit op een andere manier worden ingevuld. Als Riverbed hier mee worstelt, dan moeten er ook andere bedrijven zijn waarbij het alle hens aan dek is om te overleven. Met andere woorden: zien we hier in deze hoek de eerste echte klappen vallen. Zijn SD-WAN leveranciers de groep die uitdunt om andere redenen dan overnames?